Saint Agur
Sýr vyrobený z pasterovaného kravského mléka, silně prorostlý modrou plísní. Zraje 2 měsíce ve vlhkých sklepích a propichuje se jehlicemi. Má tvar středně velkého válce s velmi tenkou kůrou, proto se balí do hliníkové fólie. Těsto je velmi hutné a smetanové, světle žluté barvy, která směrem k povrchu tmavne. Chuť je díky zvýšenému obsahu tuku jemná a krémová, zároveň plná a výrazná, slanost mírná, ovšem čím více je v sýru žilek, tím je slanější. I pikantní vůně ho řadí mezi vynikající lahůdku oblíbenou u každého spotřebitele. Nejlépe chutná, když je dobře vyzrálý. Pak je jeho chuť hodně výrazná a kořeněná. Saint Agur je vhodný do salátů nebo teplých pokrmů, výborně se rozpouští, velmi oblíbenou kombinaci k němu tvoří kulička hroznového vína. Vhodným nápojem k němu je silnější červené víno, ale snese se i s pivem.
Kategorie: | Sýry Francie |
---|
Složení: pasterované kravské mléko, obsahuje 60 % tvs
Výživová hodnota na 100g:
Energetická hodnota: 1493 kJ / 361 kcal
Tuky: 33g
Sacharidy: <0,5g
Bílkoviny: 16g
Sůl: 2g
Alergeny:
Mléko
U krájených sýrů je cena za 200 g orientační; může se lišit o max. 10%. Konečná cena se při odchylkách ve váze neupravuje, snažíme se však krájet spíše více.
V ceně je zahrnuto vakuování každé položky a v letních měsících i chladící médium! Vakuově balený sýr vydrží cca 2 měsíce, nicméně po otevření doporučujeme zkonzumovat během týdne.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.