SÝRY BEZ LAKTÓZY
Sýry bez laktózy
Milujete sýry a jiné mléčné výrobky, ale kvůli laktózové intoleranci se jim musíte vyhýbat, protože po jejich konzumaci vás trápí nadýmání, plynatost a další nepříjemné zažívací potíže? Pokud netrpíte absolutní intolerancí, sýry si můžete bez obav dopřát. Musíte ale zvolit sýry bez laktózy anebo ty, které laktózu obsahují pouze ve stopovém množství.
Obecně platí pravidlo, že nejvíce laktózy mají sýry obsahující syrovátku (např. mozzarella nebo burrata), čerstvé sýry (například ricotta nebo cottage sýr) a též nízkotučné sýry s označením „light.“ Dokonce i 30% eidam nebo mladé goudy mají vysoký obsah laktózy. Je to dáno tím, že laktóza je rozpustná ve vodě.
Naopak, mezi sýry bez laktózy (anebo pouze ve stopovém množství) patří především tvrdé a vyzrálé sýry, jako je například švýcarský Ementál, Parmigiano Reggiano, Gruyére, Appenzeller, vyzrálé goudy (cca 1.5 roku a více), extra zralý Cheddar apod. U těchto vyzrálých sýrů se laktóza během zrání štěpí na jednoduché cukry (glukózu a galaktózu), které následně přemění na kyselinu mléčnou. Ta je lépe stravitelná než samotná laktóza. Proces štěpení laktózy vysvětluje, proč jsou tyto vyzrálé sýry považovány za sýry bez laktózy a proč lidem s intolerancí na laktózu tyto sýry nezpůsobují zažívací potíže.